Voiko shoppailulla olla vaikutuksia terveyteen?

Shoppailu on ostosten tekemistä. Monilla harrastuksilla on suotuisia vaikutuksia terveyteen. Jotkut laskevat myös shoppailun harrastuksekseen. Mikseipä siis silläkin voisi olla vaikutusta terveyteen. Shoppailu voi olla rentouttava kokemus ja sillä saa torjuttua stressiä kun on jotain mukavaa tekemistä ja ajatukset saa pois mieltä painavista asioista. Moni kierteleekin useamman tunnin kerralla keskustan kaupoissa tai kauppakeskuksissa. Mukana on usein hyvä ystävä, joka pitää myös shoppailusta. Samalla voi tulla keskusteltua ystävän kanssa tärkeistä asioista ja tulee hyvä mieli. Jos on verenpainetta niin stressin väheneminen, hyvä mieli ja liikunta laskevat sitä. Shoppailulla on siis suora yhteys terveyteen.

Ostoskeskus

Valitse ostosreissuillasi portaat hissin sijasta kerrosten välillä

Liikunta

Shoppailureissulla voi tulla liikuttua useita kilometrejä. Siksi sen voi laskea tuovan myös liikunnan tuomia suotuisia vaikutuksia terveyteen. Suurissa kaupungeissa ostoskadut saattavat olla kilometrejä pitkiä ja tällöin suorastaan käy shoppailun yhteydessä pitkällä lenkillä. Shoppailu on tehokasta liikuntaa ja se voi laihduttaa. Kannattaa siis muistaa tämä ja jättää käymättä shoppailun yhteydessä raskaalla aterialla ravintolassa tai syömässä jonkin kaloripommin kahvittelun kera. Monet suosivatkin salaattibaareja shoppailun lomassa. Joskus shoppailun lomassa ei huomaa ajankulua ja syöminen unohtuu kokonaan.

Verkkokaupasta shoppailu

Shoppailu ei välttämättä tarkoita sitä että lähdetään kaupungille kiertelemään kauppoja. Ostoksia voi tehdä myös kotona seilaillen verkkokauppojen tarjontaa. Tästä ei saa liikuntaa, mutta siitä voi tulla hyvä mieli. Tämä auttaa poistamaan stressiä. Jos vaikka olet kova pin up scenen fani ja ostat itsellesi uuden rockabilly mekon paranee itsetuntosi varmasti. Tämä vaikuttaa päivittäisiin tekemisiisi, millä voi olla positiivinen vaikutus terveyteesi!

Huonot vaikutukset terveyteen

Shoppailussa on se huono puoli, että siihen voi kulua paljon rahaa. Se ei aina ole halpa harrastus. Se voi aiheuttaa liikaa rahanmenoa tai voi jopa viedä perikatoon. Tästä aiheutuu stressiä ja jopa masennusta. Tällöin ei shoppailu ole ollut hyväksi ja sillä on ollut huono vaikutus terveyteen.

Shoppailusta voi tulla riippuvaiseksi, kuten päihteistäkin. Ensin ostaessa saa euforian tunteen ja sitten myöhemmin tulee katumus ja ostokrapula. Ongelmaiselle tulee pakonomainen halu saada ostaa ihan turhiakin tavaroita. Shoppailun takia voi joutua menemään lääkärin juttusille jos ei itse pärjää ongelmansa kanssa. Jos shoppailu aiheuttaa rahaongelmia ja sitä ei voi lopettaa sen antaman mielihyvän takia niin jotkut joutuvat ottamaan mielialalääkkeitä parantuakseen ostosriippuvuudestaan.

Ostoriippuvuus on nykyään valitettavan yleistä nyky-yhteiskunnassa. Vakavana se yleensä liittyy muihinkin ongelmiin, joita on tärkeä hoitaa ensin. Ongelma voi olla esimerkiksi se että on hyvin masentunut, ahdistunut tai muuten psyykkisesti tasapainoton. Shoppailu on tässä tilanteessa vain hätäkeino paremman olon saamiseksi.

Shoppailutapoja

Shoppailla voi monella eri tyylillä. Toisille riittää pelkästään se että näkee mitä kaikkea kauppojen tarjonnassa olisi. Ei siis välttämättä tarvitse ostaa mitään, kun on shoppailureissussa. Samalla tavalla voi saada hyvän mielen ja kokea elämyksiä pelkästään selailemalla eri verkkokauppojen tarjontaa. Shoppailussa voi kokea myös yllätyksiä, kun jotain uutta ja kivaa on tullut myyntiin. Tästäkin voi saada mielihyvää pelkästään kun saa tutustua johonkin uuteen tuotteeseen. Ei tarvitse välttämättä ostaa sitä.

Alennusmyynnit

Alennusmyynnit voivat tuottaa mielihyvää

Varsinkin kotiäidit kokevat, että shoppailureissujen avulla saa omaa aikaa. Lasten kanssa voi joskus olla rankkaakin ja on mukava päästä yksin tai ystävän kanssa ostosten tekoon. Tällä tavalla tulee myös nähtyä ystävää, joten shoppailu on myös sosiaalista vuorovaikutusta. Kaupungilla kierrellessä voi nähdä myös muita tuttuja. Kotiäiti pysyy henkisesti aktiivisena ja tälläkin on suotuisia vaikutuksia terveyteen psyykkisesti. Voidaan puhua myös sosiaalisesta shoppailusta. Tähän liittyy myös se että keskustellaan netin erilaisilla keskustelupalstoilla omista ostoaikomuksista ja haetaan sekä jaetaan kokemuksia eri tuotteista. Tämä on myös mukavaa ajanvietettä ja stressinpoistoa.