Mitä vanhusten kannattaa huomioida vanhainkotiin muuttaessa?

Faktahan on se, että suurin osa vanhuksista tai kauniimmin sanottuna ikäihmiset tai seniorit, eivät haluaisi muuttaa pois kotoaan. Aivan selvästi suurin osa haluaisi asua kotonaan elämänsä loppuun asti. Ja kukapa ei haluaisi, se on täysin ymmärrettävää.

On kuitenkin asioita joita voi tehdä, jotta ikäihmisen muutto vanhainkotiin olisi kaikinpuolin miellyttävä. Eli jos sinä omainen tätä luet, muista ottaa huomioon pari tärkeää asiaa, ja tietysti aina tulee kunnoittaa ikäihmistä, joka on ehkä pakon edessä muuttamassa vaikkei haluaisi, sillä omasta kodistaan muuttaminen on aina iso asia. Monet ikäihmiset ovat asuneet viimeisessä kodissaan useita vuosia, ellei jopa vuosikymmeniä.

Vanhuksen lenkki kaupungilla

Vanhat ihmisetkin haluavat usein asua kotona ja liikkua vapaasti

Mistä lähteä liikkeelle?

Aluksi tulee tietysti käydä tutustumassa siihen vainhainkotiin, johon on muuttamassa. Parhaassa tapauksessa ikäihminen saa olla mukana valitsemassa sitä vanhainkotia, johon muuttaa. Tämä on mahdollista monissa suuremmista kaupungeissa. Useimmiten ikäihminen saa huomata, että henkilökunta on hyvin ystävällistä, eikä syytä pelkoon ole.
Huoneita saa sisustaa omilla tavaroillaan, ja omalla tyylillään. Suuremmista muutoksista tulee aina kysyä lupaa vanhainkodin johtajalta. Huoneen tekemistä oman näköiseksi on kuitenkin usein hyvin positiivinen asia, ja koko henkilökunta tietää ja ymmärtää tämän.

Yksi suuri asia muuttamisessa on se itse muutto. Kuinka saada tavarat, joita on kertynyt ehkä paljonkin, seuraavaan paikkaan? Kaikista suurin apu ikäihmiselle on se, että vuokraat pakettiauton etukäteen, ja hoidat tarpeeksi apulaisia kantamaan tavaroita. On olemassa pakettiautoyrityksiä, joista voi vuokrata myös kantoapua, ellei niitä löydy omasta takaa. On olemassa yrityksiä, joista pakettiauto tuodaan suoraan kotiovelle, ja myös haetaan kotiovelta, tai sitten pakettiauton hausta voi sopia joustavasti yrityksen kanssa. Useimmat yritykset ovat hyvin joustavia tänä päivänä, ja erilaisia palveluja voi saada kysymällä. Toki lisäpalvelut aina maksaa, mutta mikäli haluat päästä helpolla, on se mahdollista.

Vuokra-pakettiauto

Muutto on yleensä helpoin suorittaa vuokratulla pakettiautolla

Mikäli olet ennakkoon käynyt tavaroita läpi muutettavan henkilön kotona, ja ehkä myynyt osan tavaroista ja vienyt niitä kierrätyskeskukseen tai kirpputorille, on aina helpompi muuttaa, luonnollisesti, jos tavaraa on vähemmän. Kun käy tavaroita läpi, ja mahdollisesti heittää niitä menemään, on oltava hyvin kunnoittava vanhusta kohtaan: tämä asia täytyy aina tehdä yhdessä, sillä voi olla hyvin loukkaavaa heittää jotakin menemään, tai myydä tavaraa ilman, että toiselta kysyy lupaa. Jokin asia voi olla toiselle ihmiselle hyvin tärkeä, vaikkei itse ajattelisi sillä olevan merkitystä. Se voi olla jokin pienikin esine, jolla ei oikeasti ole rahallista arvoa, mutta toiselle se voi olla erittäin arvokas esine, ja eritoten tunnearvoa on voinut kertyä paljon.

Fakta on se, että vanhustenkodeissa huoneet ovat yleensä paljon pienemmät kuin mitä kotona on ollut, vaikka sitten olisikin asunut pienemmässäkin asunnossa, mutta silti huoneiden kokoa on varmasti yleisimmin jotakin 10-20 m2 väliltä, eikä kaikki lipastot ym. huonekalut tule uuteen kotiin vanhainkodissa mahtumaan. Ehkä jälkikasvulle jää jotakin mitä on ikäihmiselle tärkeää – näin tavarasta ei tarvitse luopua ihan kokonaan.

Tietysti yksi tärkeimmistä asioista on se, että ikäihmistä käydää katsomassa vanhustenkodissa. Se lienee yksi hartain toive kaikilla, jotka asuvat vanhainkodissa. Se on se asia, mitä meidän senioirit oikeasti kaipaa – ei tavaraa eikä rahaa, vaan seuraa. Ellet aina pääse paikan päälle tervehtimään, niin soitto on myös erittäin hyvä keino olla yhteydessä ikäihmiseen. Kunhan vain muistaa, se on tärkeä asia, muutoin ikäihminen voi tuntua olonsa yksinäiseksi, ja siitä ei hyvää seuraa. Kun käyt ikäihmisen luona, voi hyvin viedä mukanasi tämän ko. henkilön lempi leivoksen, tai muuta herkkua, josta tiedät ikäihmisen pitävän. Se on hyvä tapa muistella, ja samalla viettää mukava hetki ikäihmisen kanssa.