Mistä tunnistaa kodin mahdolliset sisätilaongelmat, ja miten varautua niihin?

Sisätilojen ongelma voi olla terveydellinen tai viihtyvyyshaitta. Se on useimmiten kosteus- tai homevaurio, mutta voi olla myös muukin syy.

Hometta

Home on yleisimpiä sisätilaongelmia

Vasta oireilu voi paljastaa sisäilman ongelman

Huonon sisäilman yksi yleinen syy on home. Homevaurio voi aiheuttaa monenlaisia terveydellisiä oireita. Ensimmäiset oireet ovat usein silmien ja hengitysteitten ärsytysoireita kuten silmien punoitus, yskä ja nuha. Oireet voivat olla epämääräisiä ja valitettavan usein ne paljastuvat johtuvan huonosta sisäilmasta vasta pitkän altistumisajan jälkeen. Kodin sisäilmaongelmaa voidaan epäillä, jos oireita koetaan vain kotona ja töissä tai jossain muualla ollessa oireet helpottavat tai häipyvät kokonaan.
Myös Haju voi paljastaa homeen. Hometta ei kuitenkaan välttämättä haista itse omassa asunnossa, koska siihen on voinut tottua. Muut haistavat homeisessa asunnossa asuneen vaatteista homeen hajun helpommin. Homeen haju eli semmoinen ”maakellarin” haju vaatteissa saattaa viitata kotona piilevään kosteusvaurioon.

Varaudu sisätilaongelmiin jo ennen asunnon ostoa
Ennen asunnon ostamista on tärkeää tehdä kuntotarkastus, jossa tutkitaan myös asunnon mahdollisia sisäilmaongelmia. Ilman taloyhtiön lupaa pintoja rikkovia rakennetutkimuksia ei saa tehdä eikä myöskään järjestelmiin saa tehdä muutoksia. Sisäilmaongelmia tutkiessa täytyy siis aina ottaa ensin yhteys taloyhtiön edustajaan, joka yleensä on isännöitsijä. Homeen etsimisessä apuna käytetään joskus homekoiraa, jonka avulla saa nopeasti selville onko talossa hometta. Tällöin ei tarvita purkutöitä. Jos taas esimerkiksi olet hommaamassa sijoitusasuntoa, asunnon sisäilman kartoittaminen on ensiarvoisen tärkeää, ettet menetä rahojasi!

 

Eläinpöly sisätiloissa

Lemmikkieläimet voivat olla syy sisätilaongelmiin

Tupakointi ja lemmikkieläimet
Huonon sisäilman yhteydessä voidaan ottaa esille myös tupakointi, lemmikkieläimet ja kasvit. Tupakointia ei ole kiellettyä omassa asunnossa, mutta ei suositeltavaa. Sisällä tupakointi altistaa koko perheen terveydelle haitalliselle tupakansavulle. Kerrostaloissa saa yleensä tupakoida parvekkeella, mutta pitäisi muistaa että tupakan savua pääsee tällä tavalla myös naapuriasuntojen sisälle ilmanvaihtokanavia pitkin tai jos asunnossa on ikkuna tai parvekkeen ovi auki. Tupakan savu voi levitä myös asuntojen välillä, jos sisällä poltetaan. Tällöin pitäisi säätää ilmanvaihtojärjestelmää tai parantaa sekä tiivistää rakenteita. Jos tupakointi on muita häiritsevää, se voidaan myös kieltää.

Myös eläinpöly voi paljastua syyksi oireiluun ja sisäilmassa ei ole muuta vikaa. Samoin huone- ja koristekasvit voivat aiheuttaa allergiaa. Kasvien mullassa kasvava home ja siitä irtoavat itiöt heikentävät sisäilman laatua.

Asbesti
Vaikka nykyään ei käytetä enää asbestia, sitä on käytetty rakentamisessa 1920–1990-luvuilla. Tämän ikäisissä taloissa sitä on lähes aina jossain muodossa. Asbestilta ei voi suojautua tavallisilla hengityssuojaimilla ja suodattimilla, joten siltä on kotikonstein käytännössä mahdotonta suojautua. Kun asbestinaikaista taloa alkaa remontoimaan, kannattaa pyytää ammattilaiselta apua ja estää näin asbestipölyn pääseminen sisäilmaan. Asbestin aiheuttamat haitat alkavat näkyä oireiluna vasta kymmenien vuosien jälkeen. Vuonna 2016 tuli lakimuutos, joka edellyttää asbestikartoituksen tekemisen laajemmalle skaalalle vanhoja asuntoja, kuin aikaisemmin.
Herkemmille yksilöille ilmaantuu materiaaleista ja kemikaalien hajuista herkistymisoireita Jotkut ihmiset reagoivat hajuihin ja kemikaaleihin herkemmin kuin muut. Voimakkaasti haisevia materiaaleja kannattaa kuitenkin aina välttää niin sisäpinnoissa kuin kalusteissakin. Ne eivät ole kenellekään terveellisiä haistella. Joillakin pienikin määrä voi aiheuttaa yliherkkyyttä. Myös hajuvedet ja muut hajusteet ja jopa pyykinpesuaineen haju vaatteissa voivat aiheuttaa oireita toisille. Tästä voi kertoa etukäteen tuleville vieraille ja pyytää esimerkiksi jättämään hajusteiden laittaminen kun tulee kylään.

Liian kuivaa tai liian kosteaa
Talvisin kodeissa sisäilma on kuivaa ja se voi aiheuttaa hengitysteiden, limakalvojen ja ihon ärsytysoireita. Kosteutta saa lisättyä alentamalla kodin lämpötilaa. Tarvittaessa voi käyttää sisätilan kostuttimia, mutta huonosti hoidettuna ilmankostutin voi levittää huoneilmaan mikrobeja. Kesällä kosteus on sisällä sama kuin ulkona ja tällöin ei aiheudu ongelmia. Mutta jos talvella huoneilma on liian kosteaa, ilmanvaihto toimii kodissa huonosti.

Ilmansaasteita

Ilmansaasteet voivat vaikuttaa sisäilmaan

Ulkoilman epäpuhtaudet
Jos ulkoilmassa on epäpuhtauksia ja hajuhaittoja ne pääsevät tietysti kulkeutumaan sisätiloihinkin. Varsinkin kaupunkien keskustoissa on paljon liikenteestä aiheutuvaa saastetta ja teollisuuden aiheuttavat pahat hajut haistetaan kotien sisällä. Siitepölykausina siitepölyä pääsee koteihin sisälle aiheuttamaan allergisia oireita. Nämä ongelmat eivät poistu ilmanvaihtoa lisäämällä vaan ongelma voi vain pahentua tällä tavalla. Ilmanvaihtokoneen suodatin on se mikä auttaa huonon ulkoilman pääsemisessä sisätiloihin. Suodatin kannattaa vaihtaa säännöllisesti, jotta se toimisi mahdollisimman hyvin.

Ennaltaehkäisy tärkeää
Sisätilaongelma kannattaa ennaltaehkäistä jo ennen sen syntymistä kodin ja sen laitteiden kunnon sekä toiminnan säännöllisellä seuraamisella. Kun asukkaat eivät oireile ja viihtyvät hyvin niin sisätilaongelmat ovat todennäköisesti kunnossa.