Kuinka pidät kotisi puhtaana?

Koti on puhdas kun siellä ei ole pölyä ja tahroja eikä muuta likaa. Tällainen tilanne vaatii kuitenkin aika paljon että jokainen kodin paikka olisi ihan puhdas ja siisti koko ajan. Kodin puhtauteen kuuluu myös mm. puhtaat ikkunat ja keittiö laitteet sekä pyykinpesukone. Joka kerta siivotessa ei tarvitse eikä kannatakaan pestä ja siivota kaikkea. Esimerkiksi ovet ja ikkunat pestään kerran pari vuodessa. Myöskään laitteet ja koneet eivät vaadi pesua kovinkaan usein, mutta kuitenkin joskus. Kun siivoat kotisi tarpeeksi usein eivät pölyhiukkaset pääse ärsyttämään hengityselimistöäsi ja aivosikin toimivat paremmin puhtaassa ympäristössä!

Varsinkin lapsiperheissä suurin osa siivoukseen kuluvasta ajasta kuluu lelujen keräämiseen. Tätä voi helpottaa sillä, että vähentää yksinkertaisesti vain lelujen määrää. Jos kotona on pieniä lapsia, niin voi hankkia leluja varten laatikoita, joissa on suljettava kansi, jonka saa vain aikuinen auki. Näin kaikki lelut eivät leviä yhtä aikaa pitkin asuntoa.

Lastenhuone

Lastenhuoneen lelut kulkeutuvat helposti ympäri asuntoa

Sitten kun tavarat ovat paikallaan niin voi aloittaa imuroimisen ja pölyjen pyyhkimisen sekä muut siivoushommat. Kun tehdään suursiivous, nii silloin viedään matotkin ulos tampattavaksi ja luututaan lattiat.

Olohuone

Olohuoneessa on useimmiten sohvia, tasoja, hyllyjä ja televisio. Sohvat kannattaa imuroida useamman kerran vuodessa ja sohvatyynyjä voi myös käydä ulkona tamppaamassa. Tasoja ja hyllyjä ei tarvitse joka kerta pyyhkiä märällä vaan niistä saa pelkällä pölyhuiskalla puhtaita. Televisiota ei saa pyyhkiä millä sattuu pesuaineella vaan sitä varten on omia aineita ja usein riittää pelkällä pölyhuiskalla tai siihen tarkoitetulla liinalla. Television yhteydessä on usein muitakin elektronisia laitteita ja näihin käy sama puhdistustyyli kuin televisioon.

Keittiö

Puhdas keittiö

Puhdas keittiö on ruoanlaiton a ja o

Keittiö on kotona sellainen paikka jonka puhtaudesta pitää huolehtia mielellään joka päivä. Jääkaapin pitäisi olla kodin puhtain paikka. Pinnoille jää ruuanlaitoin yhteydessä rasva- ja valkuaislikaa sekä murusia. Keittiötasoissa rupeaa helposti lisääntymään bakteerit, jos tasoja ei puhdisteta säännöllisesti. Mikroaaltouuni, kahvinkeitin, astianpesukone ja leivänpaahdin kuuluvat moneen keittiöön ja nekin pitää välillä puhdistaa. Apteekista saa sitruunahappoa, jolla voi ainakin kerran vuodessa pestä astianpesukoneen ka kahvinkeittimen. Mikroaaltouuniin jää helposti roiskeita ja murusia. Kuivuneet liat saa pyyhittyä helposti, kun höyryttää siellä ensin vettä.

WC, kylpyhuone ja sauna

WC ja kylpyhuone tulisi pestä viikoittain. Saunaa ei tarvitse puhdistaa niin usein. Siivouksen yhteydessä olisi hyvä vaihtaa myös käsipyyhkeet. Wc-allas ja pönttö kannattaa pestä vahvemmilla pesuaineilla. Peilin voi puhdistaa kostealla liinalla tai ikkunanpesuaineella. Muista pyyhkiä myös valokatkaisijat ja lamput. Kylpyhuoneessa suihku ja mahdollinen kylpyamme on hyvä pestä sen mukaan kuinka usein niitä käytetään. Muista pestä myös suihkuseinät. Lattiakaivokin pitää muistaa pestä silloin tällöin. Pyykinpesukone on usein kylpyhuoneessa. Sen voi pestä kerran vuodessa sitruunahapolla tai pyörittää välillä tyhjänä korkealla pesulämmöllä.

Makuuhuone

Makuuhuone siivotaan kuten olohuonekin. Makuuhuoneessa on kuitenkin sen lisäksi sänky ja petivaatteet, joiden puhtaus on tärkeää. Lakanat pitäisi vaihtaa noin kahden viikon välein. Tämä kuitenkin riippuu nukkujasta ja muista tekijöistä. Jos hikoilee paljon niin lakanat voi vaihtaa useamminkin. Varsinkin tyynyliinat voi vaihtaa nopeasti puhtaisiin useastikin. Patjat kannattaa imuroida ja tuulettaa useamman kerran vuodessa. Tyynyt ja peitotkin pestään ainakin kerran vuodessa.

Ikkunat

Ikkunanpesua

Isojen talojen ikkunoiden peseminen on hurjaa puuhaa

Ikkunoita ei voi pestä talvella ja pakkasella ulkoa. Niitä ei myöskään kannata pestä silloin kun niihin paistaa suoraan aurinko, koska ne kuivuvat silloin liian nopeasti ja niihin jää pesuaineesta läikkiä. Ikkunat pestään ainakin kerran pari vuodessa riippuen siitä asuuko keskustassa, jossa ne likaantuvat katu- ja liikennepölystä nopeasti. Jos ikkunoissa on sälekaihtimet ne voi imuroida ja pyyhkiä ensin kuten ikkunanpieletkin ja -puitteet. Ikkunanpesuaineeksi käy tippa astianpesuainetta veden seassa tai sitten oikea lasinpesuun tarkoitettu aine. Voit myös halutessasi käyttää esimerkiksi höyrypesuria, jonka kanssa pesuaineita ei yleensä tarvitse käyttää!