Kuinka paljon ruokavaliollasi on vaikutusta terveyteen?

Tästä aiheesta kuulee puhuttavan paljon. Varmasti on joka päivä uutisointia siitä, että miten ruokavalio vaikuttaa meidän terveyteen. Joskus uutisointia on kyllästymiseenkin asti.

Omenoita

Omenat ovat terveellisiä

Olen kuitenkin opiskellut tätä aihetta useita vuosia, itseasiassa, voisi sanoa, että minun opiskelut aiheesta alkoi jo 10 vuotta sitten. Tätä kirjoitusta voidaa siis ajatella semi-ammattilaisena jopa; sen verran monet luennot on aiheesta takana, ja lisäksi opinnot terveydenhoitoalalla tukevat ammattilaisuuttani.

Kaikkihan me tiedetään, että kyllä, ruoalla on vaikutusta terveyteen. Miksi kuitenkin annamme nautinnon mennä monesti niiden terveyshyötyjen edelle? Valitaankin hyvin rasvaista ruokaa, vaikka samalla kuulemme puhuttavan, että rasvaa tulisi välttää. Tässä näenkin heti yhden suuren ongelman. Media kun kirjoittaa, miten vaarallista rasva on, ja kuinka sitä tulisi välttää – myös lääkärit puhuvat samaa kieltä. Yksi tärkeä asia unohdetaan mainita – rasvaa kyllä tarvitaan, mutta juurikin oikeanlaista rasvaa! Etenkin pähkinät, siemenet ja oliiviöljy sisältävät hyviä rasvahappoja, sekä kala, varsinkin jos se on villikalaa. Tässäkin päästään ikäänkuin ongelmakohtaan – kasvatettu kala kun ei sisällä omega-rasvahappoja läheskään yhtä paljon kuin villinä elänyt ja uinut kala. Tätäkään ei meille suoraan kerrota. Asioista pitää jo tietää, jos on tämänkaltaista infoa saanut. Lisäksi suurinta osaa ei edes kiinnosta. Kannattais kyllä alkaa kiinnostamaan sanon tähän väliin!
Villinä uinut kala saa omega-rasvahapponsa planktonista ja levästä – kasvatettu kala ei edes tietä mitä plankton ja levä on… Kasvatetun kalankin ruokinta on ikäänkuin teollisuus – joku tuottaa ruokaa kasvatetulle kalalle, ja saa siitä paljonkin rahaa. Jos kala on elänyt villinä ja vapaana, on koko ketjussa vähemmän rahaa mukana, tästä voimmekin huomata, että raha puhuu taas.

 

Laihdutuskuurit – hyvä vai huono asia?
Jottei tämä menisi ihan kalasta ja kalanruokinnasta kirjoittamiseen, niin mietitään muitakin kantoja asiaan. Tuossa oli kuitenkin tärkeä pointti, jonka jokaisen olisi hyvä ymmärtää.

Lähes jokainen ihminen on laihduttanut jossakin vaiheessa elämää. Tämä on siis tuttu aihe kaikille. Kun

Kasviksia

Herkut voi korvata kasviksilla

ollaan jollain laihdutuskuurilla, ollaan monesti aika tiukoilla ruoansuhteen, saa syödä vain jotakin tiettyä, ja toiset ruoat ovat kielletty kokonaan. Onko tämäkään ihan hyvä asia, etenkin mielenterveyden kannalta? Itsekin laihduttaneena voin sanoa, että on aika raskasta olla syömättä ruokia, varsinkin jos kyseessä on pitkä aikajakso. Väittäisin, että tekee ihan hyvää mielenterveydelle, esimerkiksi yksi herkkipäivä viikossa. Mutta siitä ei sitten tarvitse lipsua. Koska onhan se aivan ihanaa nauttia roskaruoasta välillä, makeisista ja sipseistä, jos niitä sattuu tekemään mieli. Ruokailua ei kuitenkaan voi perustaa näihin ravintoköyhiin tuotteisiin, koska sillä on yleensä ikävät seuraukset.

Itseasiassa, moni asiantuntija sanoo, että lihavuus on oikeasti oire siitä, että ihminen saa liian vähän ravintoa. Kuulostaako hullullta? Ensi kuulemalla kylllä, mutta jos tarkemmin mietitään, mikä saa lihavat ihmiset syömään, on se, että heidän kehonsa kokoajan huutaa, että nyt pitäisi syödä kun on nälkä! Mistä tämä huuto johtuu? Sanoisin, että siihen on kaksi vahvaa syytä. Yksi on se, että keholla on nälkä, mutta tämä nälkä onkin erilainen nälkä. Tämä nälkä on kehon rakennusaineden nälkä, eli vitamiinien, hivenaineiden, aminohappojen, entsyymien ja omega-rasvahappojen nälkä. Sen takia se keho kokoahan huutaa että ”anna mulle rasvaista ruokaa”, koska tosiasiassa kehossa on niin paha aliravitsemus tila, juuri esim. omega-rasvahapoista. Lihava ihminen ei ymmärrä, että pitäisi syödä niitä pähkinöitä eikä pitsaa. En siis tarkoittanut, että laihakaan ihminen ymmärtäisi, mutta lihavat ihmiset ovat onnistuneet turruttamaan tunteitansa yleensä vielä vahmemmin, eikä kehon viestejä enää ymmäretä.

Ihmisten henkilökohtaiset ruokailutottumukset

Toinen selkeä ongelma, mikä ylipainoisilla monesti on, on tunnesyöminen. Olo on kertakaikkiaan niin paha, että syömällä saadaan keho viestit hetkeksi hiljaa, saadaan lohtua ja ymmärystä ruoan avulla, hetkeksi. Varmasi moni meistä on jossain kohtaa elämäänsä syönyt tunteisiin, ja meidän kulttuurimme onkin jopa siihen kannustava. Kun onnistutaan, niin mennään syömään ja juhlimaan, kun olo on huono, on kiva katsoa telkkaria ja syödä paketti jäätelöä. Tämä on täysin verrattavissa alkohooliriippuvuuteen, etenkin siis, jos se on päässyt niin pitkälle, että on ylipainoinen, ehkä sairaalloisen ylipainoinen, ja hakee ruoasta lohtua.

Välillä on ok hakea ruoasta lohtua, mutta siitä voi tulla isokin ongelma. Ne asiat, joita ruokitaan syömällä, tulee – uskokaa tai älkää, lapsuudesta. Vaikka kokisimmekin, että meidän lapsuus oli ihan ok, niin voihan pojat kun sitä asiaa alkaa ruotimaan läpi voidaan huomata, etten olekaan saanut niin paljon rakkautta vanhemmiltani kuin olisin lapsena tarvinnut.

Tästä voisi kirjoittaa romaanin, mutta sen sijaa ajattelin kertoa, mitä olisi hyvä syödä:

vitamiinit – niitä emme saa tarpeeksi ruoasta, köyhtyneen maaperän takia. Jos et usko, niin ois parempi uskoa. Muuten tulee sairauksia. Hivenaineet – saman asian takia kuin vitamiineja tulisi syödä, samat syyt myös. Aminohapot, eli tuttavallisemmin voisi sanoa proteiini, vanha kansa käyttää sanaa valkuaisaine. Hyvät lähteet on kananmuna (jotkut väittää ettei kananmuna ole hyväksi, koska nostaa kolesterolia, tämä on valhe), kananliha, nauta, ja tietysti mielellään luomua.
Entsyymit – mitä ne on voisi monet kysyä ensin? Entsyymeitä saat tuoreista vihanneksista ja hedelemistä. Ne on elämänvoima, mitä ilman maapallolla ei olisi elämää. Tosi juttu Ymmärrätkö nyt, miksi sinunkin tulisi syödä mahdollisimman paljon entsyymejä? Eli tuore salaatti joka aterialla on hyvä,

Monipuolista ravintoa

Monipuolinen ruokavalio on kaiken a ja o

ja se auttaa silloin muita ruokia pilkkoontumaan. Omega-rasvahapot – kuuma aihe ollut parit viimeiset vuodet, ja siihen on ihan aihetta, vain aniharva meistä syö rasvahappoja tarpeeksi, myönnän, en edes itse syö tarpeeksi, vaikka joka pv niitä syönkin usean kapselin. Silti tiedän, että tämä ei riitä, ja olen hieman pihi, sellainen ihminen on.
Hyvät suolat – eli nyt selkeällä kielellä tämä kaikille kerralla selväksi – suolaa tarvitaan, mutta ei natriumia! Natrium on sitä, mitä myydään suola nimellä. Ja se ei ole suolaa nähnytkään! Suola tarkoittaa monia erilaisia mineraaleja, eli syö vaikka ruususuolaa, siinä sentään on kaliumia, magnesiumia, jodia, ja myös natriumia, mutta natriumkaan ei ole ”vaarallista”, jos syöt natriumin kanssa kaliumia. No nyt päästäisiin jo kemian tunnille, ja tosiasiahan on se, että me olemme kemiaa. Ihmisekeho on kemiaa. Sen takia tämä ruoka-aihekin on niin tärkeä.

Summa Summarum, kyllä ruokavaliolla on paljonkin vaikutusta terveyteen. Hyvin paljon. Niin paljon, ette sitä varmasti edes halua myöntää, en halua minäkään aina. Jos haluat pitkän elämän, syö paremmin. Loppupeleissä liiankin simppeliä. Ota vitamiinit ja omegat. Kyllä, voit joskus nauttia alkoholista ja roskaruoasta, joskus. Ei joka päivä, ei joka toinen, rajaisen sen korkeintaan kerran viikkoon, ja huom. alkoholin suhteen pariin lasilliseen viikkossa. Kyllä, se on tiukkaa. Mutta ei meitä ole tarkoitettu juomaan alkoholia viikottain. Niinkuin hullu suomalainen tekee…

Bonus: ruokavalion vaikutus eläimillä

Tämäkin aihe on ollut pinnalla viime aikoina. Kuinka paljon ruokavaliolla on vaikutusta kotieläimiimme? Riippuu todella paljon yksilöistä, mutta esimerkiksi koiralle kalaöljy on erittäin hyödyllistä. Mm rasvahapoista johtuvat puutostilat voivat aiheuttaa esimerkiksi hiivan syntymistä tai turkin huonontumista. Ole siis tarkkana myös lemmikkiesi ruokavalion kanssa!

Comments are closed, but trackbacks and pingbacks are open.