Suun ja hampaiden terveys

Mistä tietää, milloin on aika käydä hammaslääkärillä?

Hammaslääkäri on monelle meistä välttämätön paha, jossa käyntiä suunnitellaan vasta siinä vaiheessa, kun hammassäryn vuoksi on enää vaikea jatkaa normaalia elämää. Jotkut harvat tosin käyvät säännöllisesti tarkistuttamassa hampaansa.

Terveet hampaat

Hyvin terveet hampaat ja hymy

Mistä sitten tietää, koska olisi aika käydä hammaslääkärillä? Yksiselitteistä vastausta on vaikea antaa, koska hampaat ja elämäntavat ovat yksilölliset. Mikäli ruokavalio on kunnossa, niin erityisesti pienet reiät paranevat omia aikojaan, ja tällöin hammaslääkärille ei yleensä ole edes tarvetta mennä. Valitettavasti nykyään harvalla meistä ruokavalio on hampaiden vaatimalla tasolla. Usein tilanne on se, että hampaiden toiminnan kannalta tärkeiden vitamiinien ja kivennäisaineiden saanti on puutteellista. Myös veren luontainen kalsium-fosfori -tasapaino saattaa olla pahoin häiriintynyt, jolloin hampaiden uudelleenmineralisoituminen ei toimi normaalisti. Hampaille tärkeitä vitamiineja ovat mm. A-vitamiini (eläinperäisistä lähteistä saatu), K2-vitamiini, C-vitamiini ja D-vitamiini. Erityisesti A- ja K2-vitamiineja on lähes mahdotonta saada riittävästi nykyaikaisesta, länsimaisesta ruokavaliosta. Tänä päivänä myös kivennäisaineiden saanti on tyypillisesti puutteellista, vaikka hampaat tarvitsisivat niitä paikatakseen vaurioita. Osa länsimaiseen ruokavalioon kuuluvista ruoka-aineista voi myös aiheuttaa hampaiden mekanismien toiminnalle suoranaista haittaa. Pahimpia näistä ovat vääränlaiset rasvat kuten rypsiöljy ja margariini, fermentoimattomat ja fytiinihappopitoiset siemenet, pähkinät, sokeri, monet lisäaineet sekä viljoista erityisesti kaura. Tarkempia tietoja hampaiden toiminnasta ja ruokavaliosta voi lukea esimerkiksi Ramiel Nagelin kirjasta “Cure Tooth Decay”. Kirjaa ei ole ainakaan vielä suomennettu.

Jos ruokavalioasioihin ei ole valmis perehtymään, niin vaihtoehdoksi jää säännöllinen hammaslääkärissä käynti. Tällöin kannattaa käydä hammaslääkärissä mahdollisimman säännöllisesti, jotta mahdolliset ongelmat havaittaisiin aikaisessa vaiheessa. Etenkin silloin olisi syytä mennä hammaslääkäriin heti, jos havaitsee hampaissaan jtoakin pidempiaikaista kipua tai muutoksia. Myös paikat kannattaisi käydä tarkistuttamassa vähintään parin vuoden välein. Kannattaa huomioida, että kaikki hammasperäiset kivut eivät tunnu suoraan hampaissa itsessään, vaan kipu saattaa säteillä eri puolille päätä.

Akuuteissa tapauksissa hammaslääkäriin menoa ei kannata lykätä. Akuutin tapauksen tunnistaa siitä, että hammassärky on joko jatkuvaa tai muuten häritsevää, ja tuntuu aina hammasta käytettäessä tai koko ajan. Myös kylmän tai kuuman syömisestä tai juomisesta aiheutuva kipu saattaa olla merkki hammasongelmasta, ja varminta olisi tällöin käydä tarkistuttamassa asia hammaslääkärillä.

Hamaslääkäripelko

Hammaslääkäripelko

Pelottaako hammaslääkäri?

Jos hammaslääkärille meno pelottaa, niin kannattaa muistaa että hammaslääkäri kyllä tekee parhaansa, että potilaalla olisi mahdollisimman mukava olla. Ajan voi myös varata sellaiselle hammaslääkärille, joka on erikoistunut hammaslääkäripelkoisten potilaiden hoitamiseen. Aina ei myöskään tarvitse välttämättä mennä hammaslääkärille, vaan suuhygienisti voi hoitaa esimerkiksi hammaskiven poistamisen.

Viisaudenhampaat saattavat toisinaan aiheuttaa tilanteen, jossa on vaikea päättää menisikö niiden takia hammaslääkärille vai ei. Viisaudenhampaat muodostavat purentapinta-alasta n. 25-33%, eli ne ovat purennan ja kasvojen muodon kannalta hyvin tärkeät. Näin ollen niitä ei kannata poistattaa ilman painavaa syytä. Jos viisaudenhampaat tuottavat paljon kipua, niin suuhun voi olla mahdollista tehdä niille varovasti lisää tilaa funktionaalisin menetelmin. Tällöin viisaudenhampaiden poistoa ei välttämättä tarvitse tehdä lainkaan. Jos kipu kaikesta huolimatta yltyy kovaksi, niin poisto voi olla lopulta ainoa järkevä vaihtoehto. Tässäkin tilanteessa kivun määrästä kyllä tietää, olisiko syytä mennä hammaslääkärille vai ei. Yleensä ihminen tietää itse varsin hyvin onko hammaslääkäri tarpeellinen vai ei, mutta saattaa lääkärin pelossa ikään kuin kieltää itseltään tämän totuuden. On hyvä tiedostaa, että mitä useammin hammaslääkärillä käy, sitä pienempiä operaatioita suuhun tarvitsee yleensä yhdellä kertaa tehdä. Tällöin hampaiden tilanne pysyy tasaisesti parempana, kun ongelmat eivät pääse kehittymään pahoiksi.

———————————————————————————————————————————————————————————-

Miksi hampaiden valkaisu kannattaa tehdä ammattilaisen toimesta?

Hampaiden valkaisuun on nykyään tarjolla monenlaisia tuotesarjoja, joiden käytöllä tyypillisesti luvataan nopeita ja selvästi havaittavia tuloksia. Suurin osa ratkaisuista on tee-se-itse -tyyppisiä, jolloin hampaita voi valkaista itse kotona. Toisinaan näillä kotisarjoilla on todellakin mahdollista saada valkoisemmat hampaat. Kuitenkin niiden toimivuus vaihtelee suuresti tuotteelta toiselle, ja asiaan liittyy muitakin tekijöitä, joiden vuoksi yleisesti ottaen olisi järkevämpää kääntyä ammattilaisen puoleen.

Valkeat hampaat

Nämä hampaat eivät valkaisua kaipaa

Ensinnäkin ennen hampaiden valkaisua on aina varmistuttava siitä, että hampaat ovat kaikin puolin kunnossa. Jos suussa on hoitamattomia reikiä, niin hampaiden valkaisussa käytettävät voimakkaat aineet voivat aiheuttaa hampaalle pahoja ja pysyviä vaurioita – puhumattakaan hoidon tuottamasta vihlonnasta. Ammattilainen osaa varmistaa, että hampaat ovat riittävän hyvässä kunnossa hoidon aloitushetkellä.

Hampaiden valkaisua suunniteltaessa olisi myös hyvä tiedostaa, että hampaiden luontainen sävy vaihtelee jonkin verran ihmiseltä toiselle. Jos omat hampaat sattuvat olemaan luonnostaan kellertävät, niin niiden sävyä ei yleensä saada valkaisumenetelmillä juurikaan vaalennettua. Tällöin jää usein ainoaksi toimivaksi vaihtoehdoksi hampaiden laminointi. Laminoinnissa hampaan pintaa hiotaan, ja hymyiltäessä näkyvien hampaiden pintaan kiinnitetään joko muovinen tai posliininen kuori.

Kuinka hampaat värjäytyvät?

Hampaan värimuutos voi aiheutua luontaisten tekijöiden ohella mm. sairaudesta, tupakoinnista tai lääkkeiden käytöstä. Näiden lisäksi yksi yleisimmistä tekijöistä on liiallinen fluorin saanti, eli fluoroosi – erityisesti varhaislapsuudessa. Fluoroosin seurauksena hampaat ovat tavallisesti muuttuneet pysyvästi laikukkaiksi ja epätasaisen värisiksi, ja niissä voi erottaa tummempia tai vaaleampia kohtia. Tässä tapauksessa värimuutos on rakenteellinen, eivätkä valkaisumenetelmät tehoa itse ydinongelmaan, vaikka hampaat saattavatkin jonkin verran vaalentua muuten käsittelyssä.

Jos hampaat eivät ole luonnostaan kellertävät eikä niissä ole isompia värimuutoksia edellä mainituista syistä, niin tavanomaiset hampaiden valkaisuun tarkoitetut ratkaisut voivat auttaa ainakin jonkin verran. Tällöin hampaiden tummuminen ei ole rakenteellinen ongelma, vaan enemmänkin kosmeettinen haitta. Toisin sanoen hampaat ovat tällöin yleensä tummentuneet esimerkiksi kahvin, teen tai punaviinin juomisesta tai tupakanpoltosta.

Hampaiden valkaisuprosessi saattaa aiheuttaa koviakin kipuja ienten kirvelyn tai hampaiden vihlonnan muodossa. Vihlontaa voi ilmetä sekä hoidon aikana, että hoidon jälkeen. Valkaisuun käytetään pääsääntöisesti voimakkaita kemikaaleja, kuten vetyperoksidia. Näin ollen valkaisu voi aiheuttaa terveysongelmia, jos ainetta pääsee väärään paikkaan tai jos valkaisusarjaa ei osata muuten käyttää oikein. Ienten suojaaminen kotikonstein hoidon aikana on tyypillisesti vaikeaa, ja pahimmassa tapauksessa hampaan kiilteeseen saattaa tulla aineesta pysyviä vaurioita tai jopa koloja. Kotisarjoille ei myöskään tyypillisesti anneta suurempia takuita, jolloin niiden käytössä ilmenevät ongelmat jäävät käyttäjän omaksi murheeksi. Parhaassa tapauksessa rahansa voi saada takaisin.

Ammattilainen osaa asiansa

Ammattilainen osaa selvittää ennen hoidon aloittamista omien hampaidesi tarkan tilanteen sekä sen, mikä hoitomuoto olisi toimivin juuri omalla kohdalla. Lisäksi hoitomuotojen valikoima on ammattilaista käytettäessä usein laajempi, koska esimerkiksi laser-vaalennusta ei ole mahdollista tehdä itse kotoa käsin. Ammattilaiseen turvautumalla hampaiden valkaisussa ei tarvitse edetä yrityksen ja erehdyksen kautta, jolloin onnistuneen lopputuoloksen saavuttamisesta tulee helpompaa. Myöhemmin voi hyvin harkita myös kotona tehtäviä valkaisuja, kunhan on saanut ensin varmuuden sille, että kyseinen hoitomuoto toimii omille hampaille.

Hampaiden valkaisuja tehdään ammattimaisesti useassa paikassa, kuten joissakin kauneushoitoloissa ja hammaslääkäriasemilla. Jotkut menevät hampaiden valkaisuun ulkomailla, jolloin hoito voi tulla selvästi halvemmaksi kuin Suomessa. Tällöin kannattaa kuitenkin etukäteen varmistua, että kyseessä on luotettava klinikka. Sama varoitus koskee toki myös hampaiden valkaisua Suomessa, koska ns. ammattilaisten välillä on isoja eroja. Jos kotimaassa haluaa hampaiden valkaisua Helsinki on kaikista paras vaihtoehto kaupungiksi. Netistä tietoa etsittäessä olisi hyvä tälläkin kertaa olla kriittinen lukiessaan muiden kokemuksista, koska osa valkaisusarjojen myyjistä näyttää mainostavan siellä omia tuotteitaan asiakkaiksi tekeytyen.

Ei siis näin, muuten menee homma väärin päin:

Lähteet:

www.hampaidentehovalkaisu.fi

Hammaslääkäriliitto